top of page

ZARARLI ALIŞKANLIKLAR VE VÜCUDA ETKİLERİ

  • Yazarın fotoğrafı: sagliklicumhuriyet
    sagliklicumhuriyet
  • 18 Oca 2019
  • 2 dakikada okunur

Alışkanlık Nedir?

Alışkanlık, farklı kaynaklarda farklı tanımlansa da psikolojik olarak bir iş, durum veya olgunun birey tarafından sürekli devam ettirilmesi, düzenli aralıklarla gerçekleştirilen bir davranış olarak tanımlanabilir.

Zararlı Alışkanlık Nedir?


Zararlı alışkanlıklar ise bireyi o davranışı bağımlı olacak derecede sürdürmeye iten davranışlar olarak tanımlanabilir. Öte yandan, zararlı alışkanlıkları insan ruh ve beden sağlığına zarar veren her türlü alışkanlık olarak da açıklayabiliriz.

ZARARLI ALIŞKANLIK TÜRLERİ

  • Alkol bağımlılığı


Alkol bağımlılığı, bireyin çok aşırı derecede ve sıklıkta madde kullanması sonucu ortaya çıkar. Kişinin başta kendisi olmak üzere çevresinde de olumsuz sonuçlar doğuran alkolizmin yarattığı sorunlar şu şekildedir;

  1. Kalp, karaciğer, böbrek, mide, bağırsak ve beyin gibi organlarımıza zarar verir.

  2. Sinir sistemine zarar vererek kişinin bilincinin kapanmasına ve normal zamanda yapmayacağı davranışları yapmasına, hatalı davranışlar sergilemesine sebep olur.

  3. Özellikle hamile kadınların alkol kullanması bebeğe zarar vereceği için önerilmemektedir.

  • Sigara Ve Tütün Bağımlılığı


Sigara ve tütün bağımlılığının sebepleri de alkol bağımlılığınkine benzerdir. Özellikle ergenler arasında görülen bu bağımlılık türünde ergenlerin içinde bulunduğu gelişim dönemi itibariyle bir gruba ait olma ihtiyacı öne çıktığından ötürü, gruptan dışlanmamak, grup tarafından kabul görmek ve kendini "kanıtlamak" adına sigara içmeye başladıkları bilinen sebepler arasındadır.Sigara içmenin yol açtığı problemler şu şekildedir;

  1. Sigara kullanan kişiler en başta içerdiği 400 farklı kimyasal madde sebebiyle kendi vücutlarına zarar verirler. Ancak "pasif içici" denilen, sigara dumanını dolaylı olarak solumak zorunda kalan/bırakılan kişiler de en az sigara içenler kadar dumandan olumsuz bir şekilde etkilenirler.

  2. Sigara ve tütün bağımlılığı, en başta kanser ve kalp krizi gibi hastalıklara davetiye çıkarır ancak erken yaşlanma, dudaklarda morarma, dişlerde lekelenme, nefes almada güçlük, tırnaklarda uzamama gibi sağlık problemlerini de beraberinde getirebilir.

  3. Ruhsal olarak kendini sağlıklı hissetmeme durumlarında da bireyler sigara içerek yaşadıkları olumsuz yaşam olaylarının sonucunu atlatmaya çalışabilirler. Ancak sigara, bireye her ne kadar keyif verse de sonucunda ruh ve beden sağlığına zararlıdır.

  • Uyuşturucu Madde Bağımlılığı


Uyuşturucu madde bağımlılığı, kişide bilinçsizlik yaratabilen, keyif verici uyuşturucu maddelerinin kullanımı sonucunda ortaya çıkar. Bazı maddeler tek kullanımda bağımlılık yaratırken bazıları üç-dört kez kullanıldığında bağımlılık yaratır. Ama sonuç olarak maddeyi bir seferlik bile kullanmak, vücuda zarar verir. Uyuşturcu madde kullanımının yol açtığı problemler şöyle sıralanabilir;


  • Özellikle maddenin vücuda enjekte edildiği bölgelerde morarma, ağrı, yaralanma vb belirtiler söz konusu olabilir. Hatta ileri boyutlarda kişinin organı alınmak zorunda kalınabildiği için sakatlıklar ortaya çıkabilir.

  • Madde, kişiye başlangıçta mutluluk, enerji ve adeta uçma hissi, hafiflik verir. Ancak ilerleyen süreçte beden ve ruh sağlığına ciddi zararlar verir.

KAYNAK: www.guncelpsikoloji.net


 
 
 

Comments


SUBSCRIBE VIA EMAIL

© 2023 by Salt & Pepper. Proudly created with Wix.com

bottom of page